Opnieuw veel drugs onderschept in Rotterdamse haven (2024)

Nieuwsbericht | 09-06-2022 | 09:10

Tussen 11 mei en 29 mei heeft de Douane ruim 3600kilo cocaïne en ruim 2600 kilo heroïne onderschept in de Rotterdamse haven. Een deel van de vangsten werd gedaan na waardevolle informatie die bij de politie was binnengekomen. Elf personen konden worden aangehouden. Zij zitten allemaal vast.

De eerste twee vondsten dateren van 11 mei. Een speurhond sloeg aan bij een container gevuld met bananen uit Colombia. De bananen stonden op pallets die waren voorzien van extra planken. De planken waren op een handige manier uitgehold waardoor er blokken cocaïne in konden worden gestopt. De oogst was uiteindelijk 34 kilo. De tweede vondst werd gedaan in een geprepareerde achterwand van een container met bananen uit de Dominicaanse Republiek. Daar kwam 60 kilo achter vandaan.

Uithalers in de kraag gevat

Een dag later, op 12 mei, zagen beveiligers ‘s avonds bij een terrein waar lege koelcontainers worden opgeslagen insluipers lopen. Drie zogenoemde ‘uithalers’ werden bij een container aangehouden. Ze hadden gereedschap bij zich om de speciale luikjes van de koelmotor te kunnen openen. In de container, die oorspronkelijk geladen was met bananen uit de Dominicaanse Republiek, werd even later 60 kilo aangetroffen. Eén van de pakketten was voorzien van een baken om de drugs te kunnen lokaliseren.

Houten balken, een hotelcontainer en kettingzagen

Op een grote terminal in het havengebied werden dezelfde avond (12 mei) opnieuw meerdere insluipers gezien. Na een zoektocht tussen de containers werden twee aanhoudingen verricht. Toen de zoekploeg van de Douane even later een container aantrof met een afwijkend zegel was het raak. In deze container lag 62 kilo cocaïne opgeslagen. In de buurt werd een zogenoemde ‘hotelcontainer’ ontdekt. Dat is een container waar uithalers zich voor een langere periode in kunnen verstoppen in de hoop in alle rust drugs van het terrein af te smokkelen. Opvallend was dat in deze container gloednieuwe kettingzagen lagen. Maar waarom?

Het antwoord volgde enkele dagen later. In het Brabantse Roosendaal werd een container aangetroffen met zware houten balken waar iets niet aan klopte. Uit onderzoek van het HARC-team bleek dat de bewuste container in de nabijheid van de eerder genoemde hotelcontainer stond. Onder de balken troffen de opsporingsdiensten vervolgens 889 kilo cocaïne aan. De kettingzagen waren waarschijnlijk bedoeld om de balken door te zagen om zo bij de cocaïne te komen.

Op 19 mei werd vervolgens een controle uitgevoerd rond een verdachte container in de haven. En die verdenking bleek terecht, want achter de stalen deuren vond het Team Bijzondere Bijstand van de Douane 20 tassen met maar liefst 698 kilo cocaïne.

Vergroot afbeelding

Risicogebieden

Vanwege diverse insluipingen werd door de Douane op 26 mei een grote controle gehouden van containers uit zogenoemde risicolanden. Dit zijn hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen waar cocaïne gefabriceerd wordt. In totaal werden 181 containers doorzocht. In één container uit Panama werden 11 tassen met in totaal 359 kilo cocaïne aangetroffen.

Een gecontroleerde container uit Brazilië leverde op 29 mei een vondst van 16 sporttassen met in totaal 400 kilo cocaïne op. Sowieso was het een goede dag voor het HARC-team. Sleep- en voetsporen leidden namelijk naar een container met daarin twee personen, twee schroeftollen en vijf tassen met in totaal 90 kilo cocaïne. In één van de tassen werd een baken gevonden om de smokkelwaar makkelijker uit te kunnen peilen.

Op 29 mei werd ook een grote lading heroïne onderschept. De drugs, in totaal 2624 kilo, zaten verstopt in een container geladen met zeep uit Sierra Leone. De straatwaarde van deze partij is ruim 78 miljoen euro.

Tweede hotelcontainer

Dat de Douane ook wel eens net te laat komt bleek op 17 mei. Op een containerterminal werd een melding gedaan van een koelcontainer waar zichtbaaraangerommeld was. Na onderzoek bleek dat de uithalers hun slag kort daarvoor waarschijnlijk al hadden geslagen. In hun haast hadden ze wel één kilo cocaïne achtergelaten.

Op 19 mei werd een tweedehotelcontainer aangetroffen. Deze was leeg, maar de speurhond rook toch onraad. In de buurt van de hotelcontainer stond een container met een afwijkend zegel. De hond kwispelde, ging er naast zitten en kreeg even later zijn beloning. In de container, bovenop tientallen sporttassen met in totaal 953 kilo verdovende middelen, lagen vier uithalers. Ze zijn alle vier aangehouden en zitten nog steeds vast.

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de vondsten in onderzoek. De drugs zijn vernietigd. De straatwaarde van alle partijen onderschepte verdovende middelen ligt, inclusief de heroïne,in totaal op ruim 355miljoen euro.

Opnieuw veel drugs onderschept in Rotterdamse haven (2024)

FAQs

Opnieuw veel drugs onderschept in Rotterdamse haven? ›

Tussen 11 mei en 29 mei heeft de Douane ruim 3600 kilo cocaïne en ruim 2600 kilo heroïne onderschept in de Rotterdamse haven. Een deel van de vangsten werd gedaan na waardevolle informatie die bij de politie was binnengekomen. Elf personen konden worden aangehouden.

Welke haven komt het meeste drugs binnen? ›

De meeste drugs zijn ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen en komen uit Ecuador. De zeehavens zijn belangrijke knooppunten voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Het aantal op vliegvelden onderschepte kilo's ook gestegen: van 1.300 kilo in 2022 naar 2.250 kilo vorig jaar.

Hoeveel kilo drugs onderschept? ›

Ook in de luchtvracht is sprake van een grote toename van het aantal kilo's aangetroffen cocaïne. In 2023 onderschepte de Douane op de luchthavens bijna 2.250 kilogram cocaïne, ten opzichte van bijna 1.300 kilogram in 2022. De Douane werkt ook op luchthavens intensiever samen met het bedrijfsleven.

Wat is het HARC team? ›

De Douane werkt bij drugsvangsten samen met andere organisaties. Dat gebeurt in een zogenoemd HARC-team (Hit and Run Cargoteam) een samenwerkingsverband tussen Douane, OM, Zeehavenpolitie en FIOD. Het HARC-team doet, al ruim 25 jaar, het onderzoek, het recherchewerk.

Wat is de grootste drugs haven? ›

In de haven van Vlissingen is ruim 3600 kilo cocaïne onderschept met een geschatte straatwaarde van ruim 270 miljoen euro.

Hoeveel drugs worden er aan de Amerikaanse grens in beslag genomen? ›

Het kan de hele batch zijn of slechts een voorbeeld van de inbeslagneming, afhankelijk van wat de aanklager vraagt. Vorig jaar heeft het CBP bijna 600.000 pond illegale drugs in beslag genomen, wat volgens federale gegevens ongeveer 16% minder is dan de inbeslagnames in 2022.

Wat gebeurt er met drugs die door de douane in beslag worden genomen? ›

Aannemers vernietigen illegale drugs die in beslag zijn genomen door de Amerikaanse douane- en grenspolitie, of dragen ze over aan andere instanties, zoals de Drug Enforcement Administration (DEA), die marihuana vernietigt in verbrandingsovens die zijn goedgekeurd door de Environmental Protection Agency (EPA). De DEA verbrandt andere illegale drugs in zijn laboratoria.

Wat doet een Uithaler? ›

Uithalers zijn mensen die in opdracht van criminelen drugs uit containers halen. De Douane komt samen met de Zeehavenpolitie in actie tegen uithalers met eigen controles en na meldingen van havenmedewerkers.

Hoeveel drugs in Rotterdamse haven? ›

Er is voor het tweede jaar op rij minder drugs aangetroffen in de Rotterdamse haven. Het Hit and Run Cargo-team (HARC) heeft in 2023 in totaal 45.506 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam. In 2022 was dit 46.789 kilo. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne bedraagt rond de 3,5 miljard euro.

Wat is TBB FIOD? ›

Verder heeft de FIOD een eigen Team Criminele Inlichtingen (TCI), een aanhoudingsteam (Team Bijzondere Bijstand - TBB) en een observatieteam (Team Opsporings Ondersteuning - TOO).

Waar staat hark voor? ›

HARC staat voor Houston Advanced Research Center .

Hoeveel procent van de drugs wordt onderschept? ›

De Verenigde Naties schatten dat de huidige inspanningen om drugs te verbieden ongeveer 13% van de heroïnetransporten en 28 tot 40% van de cocaïnetransporten onderscheppen. Het was vanwege het onvermogen om de productstroom in te dammen dat Amerikaanse functionarissen zich begonnen te richten op het opsporen en in beslag nemen van het geld dat voortkwam uit de verkoop van medicijnen.

Hoeveel drugs in beslag genomen? ›

Door buitenlandse douanediensten is in het eerste halfjaar ruim 16,4 ton cocaïne bestemd voor Nederland in beslag genomen in 42 vangsten. Dit zijn in verhouding minder vangsten dan in 2022, toen werd er in het gehele jaar 104 ton cocaïne onderschept in 150 zendingen.

Hoeveel Uithalers? ›

In 2021 werden 400 uithalers over het hele jaar aangehouden. Dat gebeurde mede door een grote uithalersgolf in de maand september, toen ruim 140 uithalers aangehouden werden (waarvan 110 in twee weken tijd). Nu, halverwege 2023, staat het aantal aanhoudingen op 217.

Hoelang celstraf voor drugssmokkel? ›

Straffen voor drugssmokkel

De handel, import en export van drugs is verboden. In Nederland staat op drugssmokkel een straf van maximaal 12 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal € 82.000.

Top Articles
Nikki Catsouras: A Tragic Accident And Its Aftermath
Nikki Catsouras: A Tragic Tale Of Loss And Controversy
Wyoming Dot Webcams
Www Craigslist Com Juneau
Samsung 9C8
Craigslist Free En Dallas Tx
Are Pharmacy Open On Sunday
Craigslist Pinellas County Rentals
Two men arrested following racially motivated attack on Sanford teen's car
La Qua Brothers Funeral Home
Varsity Competition Results 2022
Westelm Order
Jacy Nittolo Ex Husband
Huniepop Jessie Questions And Answers
Emily Katherine Correro
Food Universe Near Me Circular
Ironman Kona Tracker
Lucifer Season 1 Download In Telegram In Tamil
Craigslist Jobs Glens Falls Ny
Journeys Employee Discount Limit
Army Dlc 1 Cheat
Six Oaks Rv Park Mooresburg Tn
Onderdelen | Onderdelen en services
Is Slatt Offensive
Kaylani Lei Photos
6 Best Doublelist Alternatives Worth Trying in 2024
Fortnite Chapter 5: All you need to know!
Pirates Point Lake Of The Ozarks
Palladium-Item from Richmond, Indiana
Is Jackson On Jeopardy Transgender
Lucky Dragon Net
Sharkbrew
Gmail Psu
Small Party Hall Near Me
Best Hs Bball Players
Craiglist.nj
Speedstepper
How To Create A Top Uber Boss Killer In POE 3.25 League?
Us 25 Yard Sale Map
City Md Flatbush Junction
Megan Bayne Has Made A Mega Mark Since Arriving In Stardom
Www.craiglist.com San Antonio
Texas Longhorns Soccer Schedule
Indium Mod Fabric
Madrigal Pharmaceuticals, Inc. (MDGL) Stock Forum & Discussion - Yahoo Finance
Souvenir Shopping and Local Markets in Belgium
Reli Stocktwits
18K Gersc Stamped Inside Ring
Bitlife Tyrone's
Amazing Lash Bay Colony
9372034886
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5464

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.